• Regulament Cupa României Echipe 2022-2023

    REGULAMENTUL CUPEI ROMÂNIEI                                                                  ECHIPE -  EDIŢIA 2022-2023

    În scopul înlesnirii şi înţelegerii se utilizează în acest regulament în mod preponderent, modul de scriere“masculin”, astfel de exemplu “sportivul”, indiferent  că se face referire şi la sportive.

    1.SCOPUL
    Selecţionarea celor mai valoroase elemente pentru loturile naţionale în vederea participării la acţiunile internaţionale ale federaţiei şi la campionatele mondiale de popice pe echipe  şi la Cupele organizate de NBC pentru sportivii de la categoriile de vârstă: seniori  - senioare. La această competiţie  pot participa şi juniori – junioare care au împlinit vârsta de 16 ani la data jocului.

    2.ORGANIZARE
    Cupa României pentru sportivii menţionaţi mai sus (la punctul 1.) este organizată de F.R.Popice cu sprijinul Cluburilor Sportive afiliate la federatie.

    3.PROBE  DE  CONCURS  ŞI  CLASAMENT
    La masculin  se vor juca 4 etape si o finala pe arena neutra. La fiecare etapa se vor acorda 4,3,2,1 puncte   in functie de locul ocupat de fiecare echipa . La feminin se vor juca 3 etape si o finala pe arena neutra. In caz de egalitate la popicaveraj intre doua sau mai multe echipe ( intr-o etapa ) departajarea se va face prin cel mai bun total la izolat, daca si aici exista egalitate departajarea se va face la bile goale ( cine are mai putine).
    Fiecare echipa va folosi sase sportivii titulari si patru rezerve, sportivii vor lansa câte 120 de bile mixte. 
    Clasamentul se va întocmi după fiecare etapă prin cumul de rezultate, separate Feminin/Masculin.
    La Cupa Romaniei se vor juca si probele de individual si perechi. Regulamentul acestor probe va fi elaborat dupa inscrierile facute de cluburile participante.
    In etapa finala (ultima)  se vor aduna punctele din fiecare etapa si care va avea cel mai mare punctaj va fi castigatoare. In cazul in care doua sau mai multe echipe sunt la egalitate de puncte, departajarea se va face prin cumulul total de popice doborate realizat in toate etapele, apoi cel mai mare izolat sau cele mai putine bile in gol.
    Echipa care va cuceri “Cupa Romaniei” va avea drept de participare in “Cupa NBC”.
     

    4.DATELE  DE  DESFĂŞURARE
    Etapa a-I-a se va desfăşura în data de 03.09.2022 pe arena C.S. CFR CLUJ  la masculin. si  pe arena
    ELECTROMURES din Targu Mures la feminin .In prima etapa se va  trage la sorti ordinea intrarii pe piste.  
    La  celelalte etape se va intra in ordinea clasamentului din etapa precedenta ( locul unu pe pista unu, locul doi pe pista doi  s.a.m.d. )
      Etapa a-II-a se va desfăşura în data de 19.11.2022 pe arena RAPID BUCURESTI   la feminin si pe arena SIDERURGICA   (organizeaza CS ORAS TALMACIU) -Masculin.
    Etapa a-III-a se va desfăşura doar la masculin  în data de 10.12.2022 pe arena ELECTROMURES.
    Etapa a-IV-a va fi stabilita de F.R.Popice pentru semestrul I  2023 .
    In etapele 1,2,3,4 si Finala de Cupa Romaniei, ora oficiala de incepere este 9,00.Finalele se vor desfasura dupa cum urmeaza: 
    La feminin pe data de 21.01.2023 in localitatea Petrila, iar la masculin  tot la Petrila pe data de 11.02.2023
     

    5.PARTICIPANŢI  ŞI  CONDIŢII  DE  PARTICIPARE
    Pot participa la Cupa României echipele de senioare, seniori si tineret ( feminin/masculin) care sunt inscrise in C.N. ed. 2022-2023, solicitand inscrierea in Cupa Romaniei.
    Toti sportivii care posedă legitimaţie tip F.R.Popice, cu viza anuala la zi şi viza medicală emisă de un medic de cabinet sportiv, valabilă 12 luni, iar pentru sportivii care au implinit 60 de ani, viza medicala in termen de 6 luni (calculata din data emiterei vizei). Sportivii care nu prezinta legitimatiile de joc la arbitru,nu au drept de joc                                       
    Arbitrul nu acorda drept de joc unui sportiv daca nu indeplineste conditiile sus mentionate.
    Neparticiparea la o etapa de “Cupa Romaniei” ; echipa in culpa va primi o amenda de 3000 lei care va fi achitata la FR Popice in termen de 72 de ore, in situatia neachitari, echipa va fi suspendata din urmatorele competitii pana cand amenda va fi achitata.

    6.TITLURI  ŞI  PREMII
    Echipele clasate pe locurile I - III, vor fi premiate de F.R.Popice,  cu, medalii, cupe si diplome.
     
     

    7.CONDIŢII  FINANCIARE
    Cheltuielile de participare la primele 4 etape pentru arbitrul principal si secunzi ( barem arbitraj, masa ) vor fi asigurate de clubul gazda la etapa respectiva Feminin sau Masculin. Arbitrii vor fi localnici.
     Taxa de participare este de 350 lei pentru fiecare echipa inscrisa in competitie care este gazda iar pentru echipele care nu sunt gazde la nicio etapa este de 500 lei.Echipele gazda vor suporta si cheltuielile necesare arbitrajului.

    8.DISPOZIŢII FINALE
    Prezentul regulament se întregeşte cu Statutul F.R.Popice şi cu Regulamentul C.N. pe echipe seniori U60 ediţia 2022/2023.
    Pentru editia de Cupa Romaniei 2019-2020 ,s-au inscris urmatoarele echipe:
    FEMININ
    C.S.ELECTROMURES ROMGAZ TG.MURES
    C.S.CONPET PETROLUL PLOIESTI
    RAPID BUCURESTI
    MASCULIN
    C.S.CFR.CLUJ
    C.S.ELECTROMURES TG.MURES
    CS ORAS TALMACIU
    KSE TG SECUIESC
     
    COMISIA DE COMPETIŢII
    Antimirescu Catalin Remus

  • Regulament Campionat Naţional (U23) Feminin și Masculin Editia: 2022 - 2023
     
     
              În scopul  înlesnirii citirii şi înţelegerii se utilizează în acest regulament, în mod preponderent, modul de scriere “masculin”, astfel de exemplu “sportivul” indiferent de faptul că se face referire şi la sportive.

    I.                   SCOPUL
    ·      Angrenarea într-o competiţie oficială a celor mai bune echipe de tineret la feminine si masculin.
    ·      Desemnarea echipelor campioane naţionale pe anul competitional 2022-2023.
    ·      Asigurarea pregătirii şi verificării componenţilor loturilor naţionale în vederea participării la acţiunile internaţionale.
    II.              ORGANIZARE
    ·      Campionatul Naţional pe echipe Tineret U 23 (f + m) este organizat de Federaţia Română de Popice, cu sprijinul comisiilor locale de popice şi al cluburilor sportive participante.
    ·      Cluburile sportive participante răspund direct de organizarea acţiunilor privind arena de joc şi comportarea publicului spectator, când sunt gazde.
    III.             PROBE DE CONCURS
    ·      Echipele participante la Campionatul Naţional pe echipe sunt alcătuite din 6 sportivi, având în componenţa echipelor în mod obligatoriu minim 2 sportivii de la categoriile de vârstă U18 şi/sau U14 (juniori A şi juniori B) şi 4 tineret U23.
    ·      Atât sportivii de la categoria de vârstă U23 cât şi de la U18 şi U14 (cu menţiunea că sportivii de la categoria U14 trebuie să joace cu bile mici cu diametrul de 15 cm.) vor lansa câte 120 de lovituri mixte.
    ·      Poate fi utilizat şi un al treilea sportiv de la categoriile de vârstă de U18 şi U14 (juniori A şi juniori B) şi chiar a mai multor sportivii de la aceste categorii U18 şi U14, la latitudinea echipei respective ca tineret U23.
     
    IV.            SISTEMUL ŞI DATELE DE DESFĂŞURARE
    ·      Jocurile la U23 masculin se  vor desfăsura in sistemul C.N. Echipe cu 3 grupe pe regiuni a cate 2 echipe. Fiecare grupa se va  joaca contra scor fiecare cu fiecare tur-retur iar pentru Turneul Final se vor califica toate cele 6  echipe. Cele  6 echipe calificate pentru Turneul Final vor pleca din grupe fara nici un bonus. Turneul Final va porni cu toate participantele de la  zero.In prima zi de concurs se va trage la sorti intrarea pe piste.A doua zi de concurs intrarea se va face in ordinea rezultatelor din prima zi.
    ·      La echipe U23 feminin, jocurile se vor desfasura in sistemul C.N. Echipe cu 4 echipe iar meciurile  se vor juca tur-retur fiecare cu fiecare  contra scor .La turneul final se vor califica doar primele 4 . Turneul Final va porni cu toate participantele de la  zero.In prima zi de concurs se va trage la sorti intrarea pe piste.A doua zi de concurs intrarea se va face in ordinea rezultatelor din prima zi.
     
    ·       TUR în 2022;  la masculin cat şi la feminin,conform programului.
    ·      RETUR în 2023; la masculin cat şi la feminin, conform programului.
    ·      Turneele finale la echipe tineret U 23 (f + m) se vor disputa in 2023.
    Datele de desfăşurare pentru retur si turneele finale vor fi stabilite odată cu calendarul competiţional intern şi internaţional pentru semestrul I – 2023.
     
    V.             PARTICIPARE ŞI CONDIŢII DE DESFĂŞURARE
               1  ECHIPELE
    ·      Este obligatorie participarea echipelor de tineret (f + m) care aparţin secţiilor cu echipe in C.N. de seniori/re în Divizia  Naţională. Neprezentarea echipelor de tineret la etapa atrage după sine penalizarea echipelor de seniori. Pentru fiecare neprezentare a echipelor de tineret, echipele de seniori/senioare  vor fi penalizate cu cate două puncte în clasament  si amenda de 3000 lei pentru fiecare neprezentare.
    ·      Echipele participante se vor înscrie la Federaţia Română de Popice până la data de 15.08.2022 anexând un tabel care să cuprindă: componenţa loturilor, numărul legitimaţiei de jucător data naşterii, antrenorul sau instructorul, adresa şi telefonul arenei unde se va disputa meciul când sunt gazde, mijloace de transport în localitate.
    ·      În Campionatul Naţional pe echipe tineret U 23 (f + m),  jocul este valabil numai dacă au fost utilizaţi 6 jucători; din care 4 tineret U23 şi 2 sportivi  de la categoriile de vârstă U18 şi/sau U14 (juniori A şi juniori B). Vezi şi primul punct de la capitolul III, PROBE DE CONCURS menţionat mai sus.
    ·      În caz de forţă majoră prezentarea la joc în 5 jucători, între care să fie prezent obligatoriu 1 sportiv de la categoria de vârstă U18 sau U14 (junior A sau junior B), jocul este omologat.
    ·      Echipele participante la Campionatul Naţional pe echipe tineret U 23 (f + m) şi componenţa seriilor (vezi programul tur-retur).
    2   SPORTIVII
    ·      Pot participa la jocurile oficiale din campionat numai  tineret U23 şi sportivii de la categoria de vârstă  U18 şi U14 (juniori A şi juniori B), care posedă legitimaţie tip F.R. Popice cu toate vizele la zi ( viza federatiei pe anul in curs si viza medicala de la cabinet medicina  sportiva,( valabila 12 luni).
     
    ·      În cursul campionatului naţional pe echipe pe anul 2022– 2023, au drept de joc sportivii U23, născuţi în perioada 01.07.1999 – 30.06.2007 şi sportivii de la categoria de vârstă U18 (juniori A) născuţi în perioada 01.07.2004 – 30.06.2008.
    ·      În campionatul Naţional ediţia 2022 – 2023 au drept de joc şi sportivii de la categoria de vârstă U14 (juniori B), născuţi în perioada 01.07.2010 – 30.06.2013 cu condiţia să aibă 12 ani împliniţi înainte de joc şi  să joace cu bile mici (cu diametrul de 15 cm).
    ·      Legitimarea jucătorilor se va face pe baza carnetelor tip F.R.Popice cu viza anuală şi viza medicală valabilă la zi ( 12 luni ).
    ·      Orice contestaţie referitoare la sportivi, arenă sau material de joc se face în scris până la terminarea jocului şi se înmânează arbitrului principal sau secretarului de concurs. Taxa de contestaţie este în valoare de 250,00 lei şi trebuie depusă împreună cu contestaţia, altfel îşi pierde valabilitatea.
    ·      Sportivii participanţi şi îndrumătorii/antrenorii acestora la campionatul naţional sunt obligaţi să posede echipament uniform adecvat jocului de popice si sa fie inscriptionat cu numele echipei exact cum scrie in legitimatia de joc, conform articolului 7.5 din ISO – NBC – 2013, pagina 21.
    ·      Sportivii trebuie să aibă o atitudine sportivă, corectă şi disciplinară, să nu angajeze discuţii cu antrenorul, arbitrul şi publicul spectator, să nu facă zgomote de natură să sustragă atenţia adversarilor în momentul când aceştia lansează bila şi să nu vocifereze la deciziile arbitrului.
    ·      În timpul jocului orice problemă se rezolvă prin antrenor sau căpitanul de echipă.
    ·      Abaterile de la regulile tehnice cât şi abaterile disciplinare se sancţionează conform articolului 10 din ISO-NBC-2013, paginile 27 – 30.
     
    VI.            CONDIŢII DE DESFĂŞURARE
    ·      Meciurile se vor desfăşura conform Calendarului Intern. Ora oficială fiind 9,00. Orice alta modificare a orei de incepere a meciului se va face cu acordul ambelor echipe si  al Comisiei de Competitii, urmand a fi anuntat si arbitrul in timp util.                                 
    ·      Întâlnirile se vor desfăşura pe2, 4 sau 6 piste .
    ·      Cu 30 de minute înainte de începerea jocului, antrenorii sau conducătorii echipelor vor preda arbitrului principal listele cu jucătorii cu toate documentele necesare.
    ·      Este obligatorie folosirea jucătorilor în ordinea înscrisă în foaia de concurs. Raportul şi foile de concurs, cu semnătura arbitrului principal şi a căpitanilor de echipă - trebuiesc trimise la federatie.
    ·      Pe listele de concurs pot fi trecuţi 8 sportivi/sportive, un antrenor principal, unul secund şi căpitanul de echipă.
    ·      În cazul cluburilor sportive care înscriu în aceeaşi grupa două echipe sunt obligate ca la înscriere să nominalizeze separat loturile pentru cele două echipe. Nerespectarea acestei hotărâri duce la anularea rezultatului sportivului în culpă.
    ·      Se poate efectua schimbarea a 2 jucători fără nici o motivare, conform articolelor 8.5.2 şi 8.6 din ISO-NBC-2013, pagina 26 (bineînţeles din contingentul de rezerve înscrişi pe lista de jucători care poate conţine până la 8 sportivi – 6 titulari + 2 rezerve). Sportivii de la categoriile de vârstă U18 şi U14 pot fi schimbaţi numai cu sportivii din aceasi categorie (cu excepţia faptului când au fost utilizaţi deja cei  doi sportivi minim obligatorii, atunci dacă evoluează mai mulţi jucători de la aceste categorii U18 şi U14 ei pot fi schimbaţi şi de către jucători de la categoria U23).
    ·      Indicaţii pentru organizatori şi pentru arbitrii conform articolului 10.5 din ISO –NBC-2013, pagina 30.
    ·      Arbitrii  sau echipele gazda au obligatia sa transmita imediat dupa meci rezultatele jocului (doar centralizatorul)  pe email la federatie sau whatsapp la Comisia de competitii, acest lucru fiind necesar pentru a putea centraliza cat mai repede rezultatele la nivel de comisie.Daca acest lucru nu se intampla in maxim 72 ore ,arbitrul respectiv nu mai este delegat la urmatoarea etapa.
     
    VII.          SISTEMUL DE JOC
    ·      Campionatul naţional pe echipe tineret U 23, ediţia 2019 – 2020 se va desfăşura în spiritul prezentului regulament, Regulamentului  Disciplinar si  Regulamentului Sportiv ISO-NBC-2013.
     
                MODUL DE ALCĂTUIRE AL CLASAMENTULUI
    ·      În grupe masculine si chiar la feminin, clasamentele se vor întocmi in fiecare etapa pe baza punctelor cumulate de fiecare echipa. Punctele se vor acorda dupa cum urmeaza: 2 puncte pentru victorie, 1 punct pentru egalitate si 0 puncte pentru înfrângere.
    ·       În caz de egalitate de puncte între două sau mai multe echipe  departajarea se va face la popicaveraj, iar dacă egalitatea persistă se aplică în continuare sistemele de departajare,conform articolului 6.3.3 din ISO-NBC-2013, pagina19.
    ·      Turneul final se va desfasura conform Hotararii de Prezidiu Federal pe o arena neutra ce va fi stabilită de F.R.Popice, în 2 zile contra scor, în prima zi ordinea de intrare se face în urma tragerii la sorţi stabilită la şedinţa tehnică, a doua zi intrarea pe piste va fi în ordinea clasamentului după primul tur.
    ·      Indiferent de clasarea echipelor în serie, dacă provin din acelaşi club, participă la turneul final, echipa clasată cel mai bine.
     
     
    ·      Pentru turneul final sportivii din cele două echipe de club pot participa fără a ţine cont de nominalizarea lor la cele două echipe.
    ·      La turneul final clasamentul se va întocmi pe baza popicelor realizate în cele două zile de concurs.
    ·      În caz de egalitate se vor lua în consideraţie rezultatele la izolate şi după aceea la bile goale;. În cazul în care o echipă nu se poate prezenta la turneul final, din motive obiective, Federaţia Română de Popice şi Comisia de Competiţii poate invita la turneul final una din echipele necalificate la acest turneu şi care va lua locul celei care nu s-a prezentat.
     
                 ARBITRAJELE
    ·      Conducerea jocurilor în cadrul turneelor va fi asigurată de către un arbitru principal, delegat de Colegiul Central al Arbitrilor şi arbitri secunzi în funcţie de numărul pistelor de concurs, delegaţi de către comisiile locale.
    ·      Arbitrul principal este obligat să verifice condiţiile de joc, să facă menţiunea în raport, să respecte regulamentul de joc şi cel al competiţiei, interpretând imparţial situaţiile apărute, astfel ca jocul să se poată desfăşura.
    ·      Arbitrul secund poate fi înlocuit de către un arbitru  jucător care să scrie în foile de concurs sau la tablă cu acordul echipelor participante.
    ·      În cadrul neconcordanţelor rezultatelor de pe tablă cu cele înscrise în foile de concurs se acceptă rezultatul de pe tablă, arbitrul principal efectuând modificarea în foile de concurs cu roşu şi va face menţiunea în raportul său.
    ·      Baremurile de arbitraj la fiecare meci vor fi suportate de către echipa gazda.
                TITLURI ŞI PREMII
    ·      Echipele clasate pe locul I în turneul final vor fi declarate Campioane Naţionale ale României pe anul 2023  şi vor primi cupe, diplome, tricouri de campion şi medalii.
    ·      Echipele clasate pe locurile 2 şi 3 în turneul final vor primi cupe, medalii şi diplome.
    ·      Premiile se vor acorda de către federatie la câte  10 sportivi/sportive.+ 2 antrenori
     
                 CONDIŢII DE PARTICIPARE
    ·      Cheltuielile de participare în serii – transport, cazare, masă, taxă de participare vor fi suportate de către echipele participante.

    • Cheltuielile de organizare la Turneul Final (arbitrii, secretar de concurs, cazare, masă, medalii, cupe, diplome, barem etc.) şi transportul acestora vor fi suportate de către Federatia Romana  de Popice din  taxa de participare care este de 1000 lei/echipa, conform Anexa nr. 2.

     
     
     

                  DISPOZIŢII FINALE
          Dispoziţiile prezentului Regulament se întregesc cu prevederile Statutului Federaţiei Române de Popice, Regulamentul Disciplinar, Regulamentului ISO-NBC-2013 şi ale Regulamentului Campionatului Naţional pe echipe – Divizia Naţională pentru seniori  ediţia 2022 – 2023.
                                                                                                                                                               
     

    COMPONENŢA SERIILOR TINERET

    FEMININ
    GRUPA A
        1.  C.S. Electromureş Romgaz Tg.Mureş
        2.  C.S. Rapid Bucuresti
       3. CSM Tirgu Mures
       4.CS Oras Talmaciu
    MASCULIN
                         GRUPA A                                                       GRUPA B                                                                                
                                                                                         1. C.S.KSE TARGU SECUIESC
              1.C.S.INTER PETRILA                                          2.C.S.CFR OLIMPIA ACB IASI
              2.C.S.ORAS TALMACIU                                      
                                                                GRUPA C
                                          1.C.S.CFR CLUJ
                                         2.CSM TIRGU MURES
            Regulamentul CN Tineret a fos aprobat in sedinta de Prezidiu Federal din data de 02.08.2022
     

    COMISIA de COMPETIŢII       
    Antimirescu Catalin Remus                       

                                                                                  
     

FRP

Federația Română de Popice